Maurice Mentjens

Fotografie: A. Schmitz

Schone schijn verdient een tweede kans

Het winkelinterieur oogt weelderig en luxueus; de mode geïnspireerd op de ietwat decadente art deco. Maar schone schijn bedriegt. Ami-e-toi is het Nederlandse kledinglabel van Mode Met een Missie. Een stichting die zich inzet voor kwetsbare vrouwen en hen hun eigenwaarde laat hervinden. De dubbele gelaagdheid van het interieurontwerp weerspiegelt deze ambitie.

De nieuwe winkel van Ami-e-toi in Arnhem ademt onmiskenbaar een luxueuze stijl. Eiken parket op de vloer, marmer, een gouden toonbank met bustes, cameeën aan de wand. Alles uitgevoerd in zwart met goudtinten en bestorven accenten in sepia en celadon groen. Het is de glamourstijl van de jaren ’20 en ’30. Een verwachtingsvolle periode waarin de avant-garde opbloeide in kunst en cultuur. Denk aan Bauhaus, Picasso, de opzwepende composities van Gershwin en de haute couture van Lanvin. Maar ook aan de frivole Charleston, de winterspelen in Chamonix en de opkomst van het vliegtuig. Iconen die model stonden voor een nieuwe, enerverende tijd. Ambacht groeide uit tot industriële vormgeving; de warme luxe van het boudoir vloeide over in Nieuwe Zakelijkheid.

Spanningsveld

Dit keerpunt in de geschiedenis tekent ook het modelabel Ami-e-toi. Ontworpen door jonge Nederlandse modeontwerpers, waaronder Claes Iversen, is de stijl het beste te typeren als sobere chic. Kenmerkend is de moderne vertaling van oude vormen, de verwerking van vintage materialen als fluweel en het gebruik van tweedehands details als antieke knopen.

Hetzelfde spanningsveld vinden we in het interieur, vormgegeven door de Nederlandse interieurontwerper Maurice Mentjens. De strakke betonconstructie wordt verzacht door soepel vallende vitrages, glanzende objecten en twee enorme spiegelwanden. Doordat het lange kledingrek hier haaks tussenin is geklemd, ontstaat een verdubbeling van de spiegelbeelden. De collectie herhaalt zich eindeloos, in al haar verleidelijkheid. Het ultieme fata morgana voor de echte ‘fashionista’.

Mode Met een Missie

Maar niets is hier wat het lijkt. Het beeld van de verwende fashionista staat in schril contrast met de vrouwen die de kleding van Ami-e-toi confectioneren. Dit modelabel wordt namelijk beheerd door de Stichting Mode Met een Missie. Haar medewerksters hebben het leven en onze maatschappij vaak van een minder mooie kant gezien. Dankzij deze stichting krijgen ze nieuwe kansen om zich te ontplooien. De naam van de collectie is een verwijzing naar het Franse begrip ‘vriendin en ik’. Bedoeld als boodschap dat niets op zichzelf staat en we altijd in verbinding staan met anderen. Veel vrouwen hervinden door dit werk in de ateliers hun eigenwaarde. Persoonlijke groei stelt hen in staat weer een nieuw bestaan op te bouwen.

Spirituele zoektocht

Gewapend met deze achtergrondkennis wordt de dubbele gelaagdheid van het interieurontwerp pas goed duidelijk. In alle details is de verborgen boodschap van ‘de tweede kans’ verwerkt, gegrepen als Mentjens is door symboliek. “De spiegelwand is geen fata morgana, maar het drogbeeld van de ‘fashionaddict’. Een waanvoorstelling uit het Vanitas Vanitatum – het boek ‘IJdelheid derIJdelheden’. De kroonluchter van geslepen glas die op de spiegelwand zit, is bedoeld als popart object, waarbij de kelkvorm model staat voor de Heilige Graal. In de filosofie vaak uitgelegd als de spirituele zoektocht naar ‘de ware ik’, waarbij geest, lichaam en ziel uiteindelijk zullen samenkomen. Hetzelfde paradigma zit verwerkt in de monumentale halfronde tafel. Pas door het reflecteren en accepteren van het zelfbeeld ontstaat er één geheel. Een mooie metafoor die zowel voor de ‘fashion victims’, als voor de vrouwen in de ateliers uiteindelijk dezelfde betekenis heeft.”

Tweede kans

Ook in de decadente, zwaar gecapitonneerde paskamers wordt letterlijk een spiegel voorgehouden. Wie goed kijkt, ziet in de gouden spiegellijst de magische woorden uit het sprookje van Sneeuwwitje: ‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste in het ganse land?’ Veel vrouwen in de ateliers hebben het leven áchter de spiegel gezien. Zij kennen de keerzijde van de schone schijn. Het spiegeltje staat dan ook symbool voor het geweten. De ovale vorm komt weer terug in de cameeën, waarin de silhouetten van een aantal vrouwen als eerbetoon zijn vereeuwigd. Het vrouwelijk silhouet is tevens het logo van Ami-e-toi.

Daarmee zijn interieur en modecollectie in harmonie gebracht. Twee concepten die op het eerste gezicht de vluchtigheid en de illusie van de modewereld leken te illustreren. Maar niets blijkt minder waar. De unieke geschiedenis van iedere vrouw die meewerkt aan Ami-e-toi, is vertaald in een symboliek waarin het verlangen naar een betere wereld tot uitdrukking komt. In de Heilige Graal én in de vintage details die elk kledingstuk sieren. Dé visualisatie van de overtuiging dat iedereen een tweede kans verdient.

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens