Maurice Mentjens

Fotografie: M. Pluim

Vormvinder

Arnout Visser is een veelzijdig designer. Zijn ontwerpen lopen uiteen van vaas tot fiets, van tafellamp tot tegelserie. Tot zijn beroemdste items behoren de Fruit on Wheels, het functionele tegelprogramma DTILES en zijn ingenieuze olie & azijnstel Salad Sunrise, waarbij de vloeistoffen indezelfde cilinder bovenop elkaar drijven. Visser is een echte uitvinder die vaak natuurwetenschappelijke principes als uitgangspunt neemt. Veel van zijn objecten liggen op het snijvlak van autonome kunst, wetenschappelijk experiment en industrial design. In de catalogus bestempeld als ‘idiosyncratisch’. Een onorthodox oeuvre dus - soms gemaakt door de ontwerper in hem, dan weer door de kunstenaar die hij evenzeer is. Zelf noemt hij zich een ‘vormvinder’. Een onderzoeker met een onstuitbare voorliefde voor het buigzame medium glas. Wat in de loop der jaren een caleidoscoop aan tafelgoed, woonaccessoires en verlichting heeft opgeleverd. Voor zijn bloemenvazen, optische glazen, karaffen, fruitschalen, kandelaars, lampen en zelfs glazen bakstenen gebruikt hij helder glas, gekleurdglas, nieuw of gebruikt glas én het weerbarstige, meermalen gerecyclede ‘Bush glass’. Voor de uitontwikkeling van zijn ruwe schetsen is samenwerking met glasblazers en ambachtslieden cruciaal. Hetgeen hem over de hele wereld heeft gebracht. Met hotspots in Nederland, Tsjechië, Kenia en Azië.

Wunderkammer

Maurice Mentjens is al bijna een kwart eeuw bevriend metArnout Visser. Hij bezocht regelmatig zijn appartement in Milaan en zijn atelier in Arnhem. Beide ruimtes waren overladen met voorwerpen. Overal stonden kasten en rekken, tot de nok toe gevuld met nieuwe ontwerpen, prototypes en modellen, materialen, bijzondere voorwerpen, vreemde machines en gereedschappen, stapels boeken, tijdschriften, schetsen en berekeningen. Een unieke wereld die meer leek op het laboratorium van een poëtisch alchimist of het rariteitenkabinet van een uitvinder – met recht een decoratieve Wunderkammer. Die wonderlijke ervaring vormde voor Mentjens de inspiratiebron voor de inrichting van Visser’s overzichtsexpositie in het MMKA (2013).

Expositieontwerp

Het expositieontwerp wil de sfeer reflecteren van Visser’s zoektocht naar de ultieme schoonheid. De herinnering vastleggen aan de ideeënrijkdom in zijn werkplaatsen die feitelijk schatkamers zijn. Mysterieus, geheimzinnig, bijna ongrijpbaar. In het MMKA zijn de honderden voorwerpen die Arnout Visser de afgelopen jaren heeft bedacht en of uitgevoerd daarom uitgestald op lange houten rekken, alsof je een bezoek brengt aan zijn creatieve broedplaatsen. Op ooghoogte de meest uitgekristalliseerde ontwerpen; bovenin de prototypes, de experimenten en het souvenirachtige bric-à-brac, verzameld op zijn vele reizen. De verklarende teksten zijn net als in een rommelig alchemistenlaboratorium ad-hoc met potlood op de planken geschreven. In het uitwaaierende einde van de open stellingen nodigen glazen Video-heads je uit om je hoofd in te steken. Grote verzilverde bellen waarin de vormvinder persoonlijk vertelt over zijn werkwijze, experimenten en de uiteindelijke resultaten. Als een duikerklok capsule naar een andere wereld.

Berceau

Samen vormen de twee lange, parallelle stellingen een schijnbaar diffuse gang die de tentoonstellingsruimte doorsnijdt. De gedimde verlichting ontlokt sprookjesachtige schitteringen aan de voornamelijk glazen objecten. Die diffuse schittering herinnert weer aan de semibeslotenheid van een berceau. De schaduwrijke loofgang uit de barokke tuinarchitectuur die tussen het twinkelende lover steelse doorkijkjes biedt op het leven daarachter. In de expositie vertaald in een aantal sokkels, bekleed met de iconische DTILES. Daarop zijn meest speciale objecten die hun bijzondere ontstaansgeschiedenis vertellen. Wie de berceau doorlopen heeft, heeft ook de actuele thema’s in Visser’s werk doorlopen: het intrinsieke ambacht in Tsjechië, social design en recycling in Kenia, het conceptuele Droog Design, zijn ambivalente verhouding met de massaproductie in China & Vietnam, de experimenten uit Leerdam en de eenmalige projecten. De oogst van een ‘Glaspiraat’, een eigenwijze geest die zijn eigen Creatieve Meesterplan volgt – idealistisch en bevlogen.

CV Arnout Visser (Middelburg, 1962) woont en werkt in Arnhem. Zijn werk is bekroond met diverse internationale prijzen. Onder meer het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en hetMuseum voor Moderne Kunst Arnhem hebben werk van hem aangekocht.

MATERIAAL: Rekken zwart gebeitst hout. Holle staanders en legborden met kabelgoten.

25-08-2013 tot 17-11-2013

http://www.arnoutvisser.com

WWW.MMKARNHEM.NL

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens