Maurice Mentjens

Fotografie: G. Ramaekers

B2B is een bureau voor grafische vormgeving gevestigd in Maastricht. Ontwerpbureau B2B is een jong innovatief bedrijf dat hippe en kwalitatief zeer goede grafische vormgeving maakt. Het bureau is gehuisvest in kasteel ‘de Burght’ dat stamt uit de 11e eeuw.

Het contrast tussen hippe, jonge, dynamische mensen en de traditionele,historische en rustieke omgeving waarin ze werken, intrigeerde me en heb ik als uitgangspunt voor mijn ontwerp gebruikt.

Het kasteel is gebouwd als burcht en heeft lange tijd als klooster, recreatie-oord en gevangenis van het Kapittel van Sint Servaes gefungeerd. Jacoba van Beieren heeft hier in 1425 nog gevangen gezeten en volgens overleveringen loopt er een geheime onderaardse gang van het kasteel onder de Maas door naar de St-Servaaskerk in hartje Maastricht. In deze gang zouden de 12 gouden apostelen verborgen zijn, manshoge gouden beelden die al eeuwen zoek zijn.

In deze omgeving werken nu hippe, moderne jonge mensen die het digitale tijdperk binnen deze eeuwenoude muren hebben geïncorpereerd. Daarom heb ik de geschiedenis van het kasteel als uitgangspunt genomen voor het ontwerp van het interieur. Ik heb moderne objecten in het interieur geplaatst die geïnspireerd zijn op middeleeuwse architectonische elementen.

Het bureau bestaat uit een grote werkruimte en twee kleinere ruimtes, van elkaar gescheiden door een gang. Van de twee kleinere ruimtes doet de paarsroze dienst als kantoor c.q. vergaderruimte en de grijze als keuken- vergader- en relaxruimte.

In de grote werkruimte staan, in het verlengde van elkaar, twee grote witte werktafels met daartussen een doorgang, die de ruimte in tweeën deelt. Aan het uiteinde van elke tafel staan respectievelijk een groot rood en een lager wit boekenrek.

De tafels doen denken aan verdedigingswerken en een ophaalbrug, maar refereren ook aan de tafels waaraan gegeten wordt in de refter van een klooster.

Naast de tafel staat een grote houten toren als kast en een lange kastenwand die afgeschermd wordt door lange fluwelen gordijnen in heraldische kleuren. Op de tegenoverliggende wand een door ontwerpbureau B2B ontworpen muurschildering van de schaduw van een boom met in de takken een koekoeksklok als autonoom element.

De twee andere ruimtes zijn identiek van maat en liggen dus naast elkaar aan de andere kant van de gang. In beide ruimtes hangt een heel grote koker (Ø 100cm h 160 cm) aan het plafond. In de paarse kamer komt hij als het restant van een toren uit het plafond. Hij heeft precies dezelfde kleur en textuur als de wand en het plafond en vormt daardoor een integraal geheel.

Op de achterwand is een door ontwerpbureau B2B ontworpen wandschildering in zilver zichtbaar. In het midden van de ruimte staat een heel groot zilveren bureau annex vergadertafel, precies midden onder de lamp.

In de grijze kamer hangt een heel grote rode, translucente koker, die doet denken aan een uitvergroting van een rode olielamp boven een altaar, wat hier het donkergrijze keukenblok is. Door de grijze wanden en betonnen vloer wordt het kapel-idee nog versterkt en door de rode gloed van de lamp krijgt de ruimte een warme uitstraling. Aan een zijde is de ruimte afgesloten door een grote houten wand die doet denken aan een oude poort.

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens