Maurice Mentjens

Fotografie: A. Schmitz

Museum Shop: elementaire collage

Het Bonnefantenmuseum heeft de receptie annex Museum Shop vernieuwd. Maurice Mentjens ontwikkelde een multifunctionele retail inrichting voor kaartverkoop, winkel en kunstuitleen. Balie en presentatiemeubels grijpen terug op de elementaire architectuur van Aldo Rossi, de ontwerper van het museum. Kubus, balk en cilinder.

De zinken koepeltoren is ongetwijfeld hét landmark van het Maastrichtse stadsdeel Céramique. Deze vrijstaande cupola met belvedère vormt de bekroning van het Bonnefantenmuseum. Het robuuste, E-vormig gebouw uit 1995 werd ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi (1931-1997) – architect, kunstenaar en designer. Hij beschouwde het museum als een kijkfabriek. Liever nog als stad, de neerslag van ons collectieve handelen. Het mooist gevisualiseerd in de beroemde Treppenstraße, de klassieke trapstraat door de middenvleugel die naar de expositieruimtes leidt.

Krachtige vormen

De begane grond is gereserveerd voor publieksruimten: entreehal, Museum Shop met de Bonnefanten Kunstuitleen, auditorium, café en torenzaal. De basis van Rossi's concept voor deze semiopenbare bouwlaag is een straat met aan het begin en eind een toren. Maurice Mentjens is een bewonderaar van Rossi's ideeën over architectuur. “Zijn werk is postmodern en toegankelijk tegelijk. Te danken aan zijn nauwgezette zoektocht naar de samenhang tussen stedelijke vorm en gebouwtypologieën. Al zijn ontwerpen zijn opgebouwd uit elementaire contouren. Veelal krachtige geometrische figuren: kubus, balk, cilinder. Met die architectonische vormtaal zijn we verder gegaan.”

Collage

De telescopische binnentoren van de centrale entree herhaalt zich in het baliemeubel. Mentjens: “Als een kiosk of waterput op een naastgelegen plein.” De cirkel is gesplitst in drie functionele segmenten: ticketverkoop, winkel en kunstuitleen. Gescheiden door drie openingen voor een korte routing naar de winkelvloer. De console in het midden wordt bekroond door een palmplant. Bedoeld als knipoog naar de conceptuele potpalm assemblage van Marcel Broodthaers, opgenomen in de Basiscollectie van het Bonnefanten. Rondom de balie is een vergelijkbare collage gegroepeerd: drie ronde presentatieschijven (Ø 2 en 2,5 meter) plus een hoge witte ‘peperbus’ voor het aanplakken van affiches. Tegenwicht vormt de langgerekte houten piramide, een herinterpretatie van de stenen sculptuur van Sol LeWitt die één van de binnenpleinen siert.

Verfijnde details

Mentjens staat bekend om zijn verfijnde detailleringen. Alle witte elementen zijn messcherp gesneden uit Getacore composiet (Getalit). De piramide is bekleed met Keruing hout, in navolging van vloeren en trapstraat. Door de latten dwars op de parketrichting te zetten komt de vorm los van de ondergrond. De laden onderin hebben een subtiel verzonken greeplijst. Voor meer diefstalgevoelige objecten zijn er plexiglazen vitrines ontwikkeld – rond of vierkant – die los op de presentatiemeubels worden gepositioneerd.

Langs de wanden zijn overal rekken aangebracht; de kaartenplankjes hebben weer plexiglazen fronten. Voor de kunstboeken is een viertal ‘boekenbalken’ bedacht met een getrapt bodemprofiel dat als steuntje kan fungeren. De kunstuitleen beschikt over een modulair bergmeubel met 150 verticale sleuven, voor kleine en grote lijstmaten. Richels maken het mogelijk werken ‘in de etalage’ te zetten; de rest hangt op in de wand verborgen uitschuifpanelen. De penanten tussen de tuinramen zijn benut voor een passpiegel en twee tassendisplays. Het patroon is, uiteraard, weer opgebouwd uit ronde Muuto The Dots, de puntjes op de i in deze ‘hommage collage’.

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens