Maurice Mentjens

Fotografie: E. Bongers

De Harrie Tillieprijs voor hedendaags interieur- en productontwerp wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een actuele Nederlandse vormgever die internationaal werkzaam is. Als criteria gelden de inhoudelijke overtuiging, vakmanschap, originaliteit en de maatschappelijk/culturele context van de genomineerden en hun werk. De vijf genomineerden voor 2015: Aldo Bakker, Atelier Van Lieshout, Christien Meindertsma, Kossmann.dejong en …,staat.

Atelier Van Lieshout is de winnaar van de Harrie Tillieprijs 2015.

De expositie met werk van de genomineerden werd ontworpen door Maurice Mentjens. Deze was te zien van 13 december 2015 tot en met 13 maart 2016 in het Cuypershuis in Roermond.

Maurice Mentjens’ doelstelling voor het ontwerp van de expositie was een eenvoudige, afgewogen presentatie te creëren die op de achtergrond blijft. De geëxposeerde objecten spelen de hoofdrol. Aangezien het budget beperkt was, is een eenvoudig maar kwalitatief goed te realiseren ontwerp bedacht zodat er nog voldoende geld over bleef voor grafische vormgeving, belettering en drukwerk. Er werden vijf eilanden geconstrueerd waarop de genomineerden hun eigen wereld konden creëren. Elke genomineerde ontwierp op die manier zijn eigen expositie.

De Harrie Tillieprijs is de kunstprijs van de stad Roermond en heeft als volledige titel ‘Harrie Tillieprijs: vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers’.

De naam van de prijs eert de vroegere conservator van het Roermonds museum voor zijn verdiensten op dit gebied en profileert het Cuypershuis als platform voor hedendaagse vormgeving.

Het interieurontwerp van Cuypers is het uitgangspunt. Daarnaast spelen bij de selectie ook andere factoren een rol. In hoeverre is er een maatschappelijke en culturele context aanwijsbaar in het werk? Is er sprake van ambachtelijkheid, originaliteit en vernieuwing? Heeft de ontwerper een eigen inhoudelijke overtuiging en gedrevenheid en hoe koppelt hij deze aan de missie van de opdrachtgever?

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens