Maurice Mentjens

Fotografie: A. Schmitz

Kroonjuwelen in kooi en kluis

Rondom tralies, in het midden een designkluis voor de allermooiste schoenen. In i2 Fashion worden de topstukken zorgvuldig bewaakt. Het winkelinterieur refereert naar Frankfurt als bankstad, het financiële hart van Duitsland. Een verrassend concept van de Nederlandse ontwerper Maurice Mentjens die werkt vanuit symboliek en associatie.

Frankfurt is een bijzondere modewinkel rijker: i2 Fashion. Deze high-end modewinkel is gevestigd aan de Alte Rothofstrasse, een zijstraat van de beroemde Goethestraße.

Met topmerken als Louboutin, Balmain, Gucci, Lanvin, Dolce & Gabbana, Zanotti, Prada, Valentino, Saint Laurent, Fendi, Givenchy, Todʼs, Jimmy Choo, D-Squared en Victoria Beckham sluit de collectie van deze nieuwe zaak perfect aan bij dit exclusieve winkelkwartier. Eigenaresse Iman Hesso benaderde Maurice Mentjens voor een bijpassend interieurontwerp op niveau.

Kluis als symboliek

De in de Euregio Maas-Rijn wonende en werkende Maurice Mentjens wordt ook wel ‘ontwerper van de verbeelding’ genoemd. In al zijn architectuurprojecten zoekt hij naar de ‘sense of place’, de identiteit van de plek of omgeving. Om die vervolgens middels symboliek te vertalen in een unieke ambiance. Kenmerkend voor Frankfurt am Main is uiteraard haar positie als financieel centrum. Het is bovendien een van de weinige Europese steden die gedomineerd wordt door wolkenkrabbers, wat haar de koosnaam ʻMainhattan’ heeft opgeleverd.

Deze zakelijkheid, tezamen met het feit dat ook i2 Fashion gevestigd is in een bankgebouw (Sparkassen- und Giroverband Hessen-Thüringen), vormde het conceptuele uitgangspunt. “Kleding en schoenen zijn voor veel modebewuste vrouwen waardevoller dan geld”, weet Mentjens. “Mode objecten zijn hun échte schatten. Zo ontstond het idee om de winkel vorm te geven als een bankkluis, waar kostbare zaken veilig achter stalen hekwerken liggen.”

Kroonjuwelen

In de uitwerking is deze conceptuele verwijzing verbonden met het praktische. De stalen hekken van de ruimtevullende kooiconstructie dienen tegelijkertijd als handzame kledingrekken. Het tralieachtige grid is overal doorgezet. Langs wanden en ramen, rond de beeldbepalende wenteltrap achter de façade. Op sommige plekken wordt het lineaire beeld door spiegels nog eens eindeloos herhaald. Zelfs ín de pashokjes spiegelen de kledingstangen zich eindeloos in de twee tegenoverliggende passpiegels. “Alsof je vanuit een volle winkel plotsklaps in een volledig lege winkel stapt – een schijnbaar parallelle wereld.” Het is één van de vervreemdende 3D transformaties die kenmerkend zijn voor het handschrift van Maurice Mentjens.

Het winkelinterieur van begane grond (damesafdeling) en eerste etage (herenafdeling) is vrijwel identiek. De langwerpige vloertegels in gesatineerde betonlook sluiten perfect aan bij het vele rvs waardoor het geheel een urban uitstraling krijgt. Om dat strakke karakter te behouden zijn de taps toelopende ruimtes ingetogen ingericht met monolithische Corian presentatiemeubels. In het pasgedeelte staat een rond zitelement, een simpele zilvergrijze pastille. De pashokjes zelf gaan dankzij de spiegelende beplating schijnbaar naadloos op in de lengtewand met kledingrekken.

De kroon op het werk vormt de schatkamer in het midden van de ruimte. Deze spiegelende vitrine onthult de ʻkroonjuwelenʼ: de meest bijzondere schoenen uit de collectie. Het is een speciaal ontwerp van Patrick Baden, afgestudeerd in Sieraad & Productvormgeving aan de Kunstacademie Maastricht. Luxe ‘designkluizen’ behoren inmiddels tot zijn portfolio, welke in gelimiteerde oplage worden geproduceerd door Carus safes.

Op maat gemaakt

Het ontwerp van i2 Fashion is één van de boeiendste opdrachten geweest, zegt Maurice Mentjens desgevraagd. Niet in de laatste plaats vanwege het enthousiasme van Iman Hesso en haar partner Patrick Baden. “Ze heeft een flamboyante en zeer uitgesproken smaak. Een echte Paradijsvogel die bovendien sterk hecht aan onberispelijke kwaliteit.”

Buiten de led verlichtingsarmaturen is nagenoeg alles in de winkel speciaal op maat ontworpen. Zo kreeg de draagkolom van de sculpturale wenteltrap exact dezelfde diameter als de andere (constructieve) kolommen. En de i van i2 Fashion komt weer terug als deurgreep. Maar ook de tralierekken blijken uitgekiende kunstwerkjes. Hoewel er nergens montagehulpmiddelen zichtbaar zijn, kunnen de horizontale buizen wel degelijk uit de staanders worden gehaald voor een andere lay-out. Mentjens ontwikkelde hiervoor een slim sluitsysteem waarbij de sluitpin enkel bediend kan worden met een sterke magneet. Superminimalistisch en toch flexibel – de ultieme detaillering.

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens