Maurice Mentjens

Fotografie: M. Mentjens

Citaten die je (aan)raken

Kiki Niesten Maastricht is een begrip in modeland. Met internationale topmerken als Prada, Gucci, Lanvin, Alaïa, Balenciaga en Dries van Noten loopt haar collectie voorop in het uitdragen van de tijdgeest. Voor haar eigen label ‘K IK I’ laat ze inmiddels traditiegetrouw één keer per jaar haar T-shirts vormgeven door een bekende ontwerper. Waarmee een simpel basisstuk verandert in een heus ‘collectors item’. Na illustere voorgangers als Studio Job, Spijkers & Spijkers, Piet Paris en Alexander van Slobbe is het nu de beurt aan Maurice Mentjens.

letterlijk uit het boekje

Theatraal, zo zou je de interieurs en interieurobjecten van Maurice Mentjens wel kunnen noemen. Zijn concepten staan vooral bekend om hun contextuele gelaagdheid. Een interieur is voor hem een driedimensionale verhaallijn, vol associaties en verborgen boodschappen. Vaak geïnspireerd door denkbeelden van kunstenaars, filosofen en schrijvers. Om die reden verzamelt hij al meer dan 20 jaar uitspraken die hem raken in een klein notitieboekje. Met de prints van filosofische teksten openbaart Maurice Mentjens nu letterlijk zijn persoonlijke inspiratiebron op het meest gedragen billboard aller tijden: het T-shirt.

kunst filosofie crisis

De geselecteerde citaten zijn ingedeeld in drie thema’s: kunst, filosofie en crisis. In het kunstthema drijven de tekstringen als dromerige luchtbellen speels over het fond. Op het 'filosofie T-shirt' staan de uitspraken juist doordacht geordend in evenwijdige lijnen, als afgemeten regels op een pagina. Het 'crisis T-shirt' daarentegen toont een chaotisch lijnenspel. Het dessin doet denken aan de striemen van een zweep, dicht op je huid, symbool van een getraumatiseerde samenleving.

buiten binnen

In totaal geven de 3 dessins meer dan 100 citaten prijs: verrassend, kritisch en vooral relativerend. Het weerspiegelt het ontwerpproces van Maurice Mentjens, waarin niets voor waar wordt aangenomen en clichés louter het vertrekpunt zijn voor de zoektocht naar het onbekende. De confronterende teksten zijn bewust heel klein gehouden, in basic zwart/wit & grijs. Niet meer dan een patroon voor de één, voor de ander juist draagbaar voedsel voor de geest. “All truly wise thoughts have been thought already thousands of times; but to make them truly ours, we must think them over again honestly, until they take root in our personal experience” (Goethe). Zo raakt de oppervlakkige buitenkant geleidelijk aan het innerlijke binnen.

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens