Maurice Mentjens

Fotografie: A. Schmitz

To the point

Wit, open en transparant. Overspoeld met een vrolijk stippenpatroon. Maurice Mentjens stak Kiki’s Stocksale in een nieuwe outfit. Lange belijningen, spiegels en indirect licht halen het maximum uit de ruimte.

Kiki’s Stocksale voert de designer ‘last season’s fashion’ achter modewinkel Kiki Niesten Maastricht. Een begrip als het gaat om avant-garde kleding van topmerken als Prada, Celine, Marni, Dries van Noten, The Row.

Open & overzichtelijk

Kiki’s Stocksale heeft vestigingen in Maastricht en Amsterdam. De eerste ligt net als de prime store aan de beroemde Stokstraat in hartje Maastricht. Het interieur van dit 16e-eeuwse pandje werd in 2006 door Maurice Mentjens in warm hout gehuld, toen nog onder de naam Kiki2.

Anno 2016 was het tijd voor vernieuwing. Kiki had nu een basic interieur voor ogen dat in kort tijdsbestek te realiseren zou zijn. De nadruk moest liggen op zoveel mogelijk presentatieruimte – overzichtelijk, open en licht.

Ragfijn lijnenspel

Maurice Mentjens bracht de lange, smalle winkel met hoog plafond terug naar de essentie. Een lege witte ruimte, waarin bouwkundige elementen als trapopgangen en steunkolommen als het ware wegzinken. Met de winkelinrichting is vervolgens een ragfijn lijnenspel ingebracht.

De kledingrekken met glazen legborden zijn opgebouwd uit zwarte steigerpijpen en benadrukken de hoogte. Verticaal gemonteerde industriële led-buizen werpen indirecte verlichting op beide wanden en verbreden zo de optiek. Verkoopbalie en presentatietafels zijn gemaakt van zwart stalen hoekprofielen en extra helder glas. Samen met de plafondarmaturen vormen ze één lange lijn middendoor die de bezoekers als vanzelf verder leidt, de winkel in.

Confetti stip

De transparante inrichting laat de vloer zoveel mogelijk vrij. De linoleumvloer werd gedecoreerd met kleurige stippen. Deze stip is sinds jaar en dag het beeldmerk van Kiki Niesten Maastricht en verwijst met een scala aan kleurtjes naar de verschillende prijscategorieën. Op de wanden gaan de stippen over in neutraal wit, uitgevoerd als stalen schijven. Met behulp van magneten kunnen er kleding, tassen en schoenen aan worden opgehangen. Zo is het hele wandoppervlak te gebruiken als display. Het patroon zet zich zelfs door op verborgen deurpanelen met grepen in de vorm van stip-met-streep.

Spiegelpanelen

Het eindresultaat is een lucide interieur waarin de grafische lijnen van rekken en tafels fraai contrasteren. Alles heel simpel en functioneel, maar wel perfect gedetailleerd. Spiegelpanelen op de pashokjes links en rechts achterin verlengen de kledingrekken tot in het oneindige. Het schijnbare minpunt van de ruimte – lang en smal – is met deze relatief kleine toevoeging verrassend omgebogen in een pluspunt. ‘Eindeloos’ shopplezier, gedragen door vrolijke fun confetti. Gewoon ‘to the point’.

De collectie van Kiki Niesten Maastricht is opgebouwd uit de volgende merken: Prada / Lanvin / Céline / Chloé / Alaïa / Balenciaga / Jil Sander / Orson + Bodil / Dries van Noten / Dolce & Gabbana / Marni / Drome / Donna Karan / Brunello Cucinelli / BLCK / Aspesi / Valentino / The Row / Hogan / Tod’s / K IK I

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens