Maurice Mentjens

Fotografie: A. Schmitz

Schoendesign op een voetstuk

Twee velden met roestvrij stalen staven waarop kunstzinnige schoenen balanceren als kleurrijke vlinders. Rondom een all-in-one kastenwand die de ruimte omsluit. Intrigerend én stijlvol. Typisch het handschrift van Maurice Mentjens die tekende voor het interieurontwerp van deze exclusieve schoenenwinkel in Maastricht.

Jimmy Choo, Dolce en Gabbana, Yves Saint Laurent, Theory, Giuseppe Zanotti Design, Etro, Missoni, Luciano Padovan, Dsquared, Stella McCartney. En natuurlijk Christian Louboutin, hét lievelingsmerk van de vrouwelijke ‘young urban professional’. Kymyka shoes and bags in Maastricht heeft zich gespecialiseerd in ’s werelds meest exclusieve brands. Aangevuld met bijpassende accessoires die in samenwerking met D-Queens, Kymyka-Dqueens, die speciaal op de collectie schoenen en tassen worden afgestemd. Riemen, tassen, kleine lederwaren en een bescheiden selectie sieraden. Bij een dergelijke topcollectie hoort een dito presentatie. De opdrachtgevers wilden dan ook een ingetogen, moderne winkel met een chique uitstraling.

Spiegelbeeld

De winkelruimte aan de Minckelersstraat beslaat twee doorgebroken herenhuizen met een gespiegelde plattegrond. Ze werden gebouwd aan het begin van de vorige eeuw. Resterende authentieke elementen zijn de stucwerk plafonds en twee schoorstenen. Één pand heeft nog de originele ramen; het andere werd al in de jaren ’70 voorzien van een grote, lage etalagepui.

Mentjens gebruikte de verticalen als structuurbepalende elementen. De kolom die de scheidingsmuur vervangt, ligt precies op het snijpunt van de plattegrond. De stalen draagbalk werd over de gehele hoogte voorzien van spiegels. Op dit punt kun je via de spiegelbeelden de hele winkelruimte overzien. De twee schoorstenen zijn ingezet als passpiegels. Omdat ze slechts tot 90 cm hoogte omkleed zijn, lijken deze zware bouwmassa’s toch luchtigjes in de ruimte te zweven.

Symboliek

De centrale presentatie wordt – letterlijk – gedragen door twee velden met stalen buizen. Ze fungeren als fragiele sokkels waarop de, veelal hooggehakte, schoenen als verheven kostbaarheden geëtaleerd worden. Rank en elegant als de potentiële clientèle. De constructie is even simpel als uitgekiend. De buizen zelf zijn in een vast grid stevig in de zwevende vloer verankerd – de schoenen worden met behulp van sterke magneten vastgezet.

Behalve als podium voor shoe-design als kunstvorm, heeft deze opstelling nog een extra gelaagdheid. Het is ook als monument bedoeld ter nagedachtenis aan een van de initiators van Kymyka die de opening van ‘zijn’ winkel niet heeft mogen meemaken. De buizen in verschillende hoogtes staan symbool voor een kaarsenaltaar en bieden ingewijden een moment van troost.

Omarming

De ruimte wordt geheel omsloten door halfhoge, multifunctionele consoles. Hierin zijn alle winkelfuncties ondergebracht: kastruimte, vitrines, maar ook uitgespaarde zitbankjes en technische voorzieningen als meterkast en verwarming. Alleen de verkoopbalie zelf steekt als een landtong de ruimte in.

Boven de houten consoles is weer een regelmatig balkenpakket aangebracht. Een soort minimalistische wandlijsten als overgang naar het neobarokke stucwerk dat beide plafonds siert. Ook deze drie balken omarmen de ruimte en houden door hun lineaire eenvoud de onregelmatige plattegrond als het ware bij elkaar. Een ongekend krachtig ontwerpelement dat ook een functioneel kantje heeft. De balken lopen door langs de ramen en blijken ideaal voor het etaleren van smalle objecten als schoenen en tassen. Wanden, plafond en balken zijn in dezelfde kleur geschilderd en zorgen zo voor een gevoel van rust.

Maatwerk

Alle interieurelementen, waaronder de houten consoles, zijn op maat gemaakt. Bij de indeling is nauwkeurig gelet op ergonomische details als draairichting van de kastdeurtjes, juiste zithoogte voor het passen van schoenen en zelfs de toegankelijkheid van de weggewerkte bekabeling. De iets teruggelegde sokkel geeft de consoles een ijlere optiek.

Ook de plafondarmaturen werden in eigen studio speciaal voor Kymyka ontworpen. Elke kroonluchter bestaat uit een ring met 9 halogeen lampen en is met dunne staaldraden opgehangen aan het antieke middenornament. De lampen zijn traploos draai- en kantelbaar en kunnen op die manier alle wanden, consoles en buizenvelden aanlichten. In elke denkbare productopstelling. De weerschijn doet denken aan een stralenkrans en geeft net dat extra mystieke tintje. Hét handschrift waar Maurice Mentjens zo bekend mee is geworden.

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens