Maurice Mentjens

Fotografie: E. Van Sloun

Van onduidelijke ontvangstruimte naar eregalerij. Met weinig meer dan een imposante spiegelwand en aantal nieuwe vloerkleden kreeg de hal van het Limburgse Provinciehuis een opvallende restyling. Ontwerper Maurice Mentjens verhing letterlijk de bordjes.

Soms is een relatief minieme ingreep al voldoende om een verbluffend effect neer te zetten. Deze ontvangsthal, grenzend aan de werkkamers van de gouverneur en de gedeputeerden, zou een representatieve ruimte moeten zijn. Maar overtuigde op de een of andere manier toch onvoldoende; dat moest anders kunnen. In de oude situatie hingen de portretten van de voormalige gouverneurs verspreid over de grote hal. Teveel verschillende vormen en texturen, waaronder plantenbakken, zorgden voor een rommelig beeld. Opdrachtgever Ad Himmelreich, conservator van de kunstcollectie van het Gouvernement, kwam met het idee om de schilderijen op één van de kopse wanden te groeperen. Mentjens: “Er zijn verschillende voorstellen uitgewerkt voor deze wand. Het meest tot de verbeelding sprekend bleek de inbreng van een enorme spiegelwand, waardoor het nu lijkt alsof de schilderijen vrij in de ruimte zweven.”

Monumentaal

De wand toont de portretten van alle gouverneurs van de Limburg. Vanaf de eerste Gouverneur Jhr. Charles de Brouckère (1815-1828) tot Eduard Otto Joseph Maria baron van Hövel tot Westerflier (1918-1936). De bovenste rij schilderijen met gouden lijst zijn de portretten van Koning Willem I, II en III en Regentes Emma. Veel van de 19e-eeuwse portretten zijn van een niet al te grote kwaliteit. “Doordat ze nu hoog hangen, valt dit niet zo op”, wijst Mentjens. “Zo is ook dit ‘kwaliteitsprobleem’ opgelost. Gegroepeerd in een strak grid op deze enorme spiegelwand heeft het geheel een enorme impact en daarmee een monumentaal karakter.”

Gelaagdheid

De portretten van de latere gouverneurs hangen verspreid over de hal tussen de ramen. Aan de tegenoverliggende kopse wand prijkt een levensgroot schilderij van Koningin Juliana. Als achtergrond is een wand van vilt gekozen, met een majestueus dessin dat refereert aan de gestippelde hermelijnen mantel. Gemaakt door de uit Limburg afkomstige Claudy Jongstra. Van haar hand zijn ook de drie ruige wollen vloerkleden, waarvan de kleurnuances perfect aansluiten bij het patina van de oude schilderijen.

Dankzij de spiegelwand verdubbelt de ruimte in visueel opzicht en verbetert ook het lichtniveau – pluspunten die in niet geringe mate bijdragen aan de nieuwe allure. Daarnaast is heel geraffineerd gebruik gemaakt van de gelaagdheid die een spiegelbeeld kan oproepen. Wie voor de spiegelende portretwand staat, ziet op de achtergrond Koningin Juliana, de soevereine vorstin achter de gouverneurs.

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens