Maurice Mentjens

Fotografie: B. Janssen

Maurice Mentjens ontwierp een viertal Smart shops voor Sirius. De doelstelling was winkelinterieurs te ontwerpen met een geheel eigen identiteit die zouden aanspreken bij de doelgroep. Als uitgangspunt voor elk nieuw interieur, gebruikte Mentjens de Genius Loci en de specifieke eigenschappen van de producten. Daarnaast heeft hij de belangrijkste elementen van de House cultuur naar deze interieurs vertaald.

De winkel aan de Rechtstraat in Maastricht met koperen wanden en plafonds is vormgegeven als een alchemistisch laboratorium of machine. Dit ter verwijzing naar de Genius Loci van Maastricht als oude industriestad en naar de grondstoffen voor de Smartproducten die met laboratoriumtechnieken worden geëxtraheerd uit kruiden en planten. De toonbank en de rekken met glazen stolpen, waaronder de producten worden geëtaleerd, ademen de sfeer van een oude apotheek.

In de bisschopsstad Roermond, rijk aan kerken en kapellen, oogt het interieur als een Smart kapel. Geestverruimende middelen hebben voor veel jonge mensen immers een spirituele functie zoals dat voor de hippies in de jaren ’60 gold. Tevens blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat beschrijvingen van mystieke ervaringen exact dezelfde kenmerken vertonen als die van hallucinante drugservaringen. Ultramarijn blauwe wanden vormen het sacrale decor voor een compositie met een metalen altaar op een zwart gepigmenteerde vloer, met daarboven twee grote zwevende aureolen die voor de verlichting zorgen.

Eindhoven is een geheel nieuwe stad, ontstaan rond de gloeilampenfabriek van Philips, en is een tijd lang het technologisch centrum van Nederland geweest. Het interieur van Smart Planet is strak en modernistisch. De wanden en het plafond zijn bekleed met een speciaal holografische folie die het weerkaatste licht breekt in het volledige kleurenspectrum, waardoor ontelbare kleurvlakken ontstaan. Lopend door de ruimte veranderen de wanden van kleur (door de steeds anders waargenomen invalshoek van het licht), als in een virtuele ruimte of hallucinatie. De verlichting is een humoristische verwijzing naar de oorsprong van de stad: de Philips gloeilamp gemonteerd op een koolstof buis. De balie is vormgegeven als een monoliet van zwart graniet en de rekken zijn gemaakt als torens van staal en glas.

Uitgangspunt van Sirius Smart Sounds was de bassdrum in de house muziek. In de winkel waar vooral vinyl voor dj’s wordt verkocht, komen de bass tonen uit pijpen in de vloer, als een soort oer-ritme of oerdreun, de hartslag van de aarde, altijd met elkaar verbonden. Deze was voor lange tijd verdwenen uit de westerse muziek, maar komt tegenwoordig met de house muziek weer terug. Het is in feite een moderne variant van de Basso Continuo in de klassieke en vooral Middeleeuwse muziek. Die had eeuwenlang een dragende, obsederende betekenis als ‘ruis van een tijdperk’. Veel house muziek en vooral die uit de beginperiode heeft dezelfde Gotische Middeleeuwse sfeer met een donkere bezwerende diep galmende bass en magische klanken. Op nachtelijke feesten raakt het publiek al dansend in een trance door deze bass ritmes. Het zijn bijna moderne rituele dansen, die in combinatie met ecstasy een soort ‘telepathic community’ creëren. Deze elementen heeft Mentjens vertaald in het interieur. Mede door de locatie van de zaak in het oude centrum van de stad, vlakbij de Sint Servaas basiliek, is het interieur opgebouwd uit grote blokken als een burcht of kathedraal met in de achterste ruimtes een soort catacomben, maar dan van metaal, als een echte Techno Tempel.

De metalen blokken die op de muren en plafond je om de oren lijken te vliegen, zijn tevens een grafische verbeelding van het ritme van de bass. De ‘dansende’ gele blokken van de balie lijken verschoven door een bass met de intensiteit van een aardbeving. Daarboven twee aluminium steunberen of spanten met daarin de verlichting (gekleurde TL-lampen en normale gloeilampen). ’s Avonds na sluiting kun je het interieur als een cameleon van kleur laten veranderen, omdat het aluminium perfect de kleur van het licht aanneemt. Achter de balie tenslotte zijn connectors op de muur bevestigd waar de nieuwe releases (platen en cd’s) aan opgehangen worden.

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens