Maurice Mentjens

Fotografie: S. Technau

Met de oeuvre-tentoonstelling 'TED' laat het Museum aan het Vrijthof in Maastricht de veelzijdigheid van de eigenzinnige kunstenaar Ted Noten zien. Tassen, sieraden, 3D-geprinte objecten, maar ook installaties, projecties en fotografie.

De tentoonstelling 'TED' geeft het publiek de mogelijkheid om een rondgang te maken door het creatieve brein van kunstenaar Ted Noten. De bezoeker begint in een wachtkamer en eindigt in een recovery room. De verschillende kabinetten en stijlkamers die zo karakteristiek zijn voor Museum aan het Vrijthof, lenen zich bij uitstek om telkens een ander aspect van de kunstenaar te laten zien. Daarbij wordt ook nieuw werk tentoongesteld.

In de dertien kamers die het museum rijk is, presenteert TED dertien thematische projecten. De projecten verschillen in aanpak, stijl en verschijningsvorm. Het lijkt alsof het werk niet afkomstig is van één en dezelfde persoon. De ene keer kruipt Noten in de huid van een persoonlijkheid die meer kan provoceren dan de gevestigde kunstenaar, de andere keer bedachtzamer dan de sieraad-terrorist in Ted Noten zich zou permitteren. De identiteiten hebben duidelijk eigen voorkeuren, die extra benadrukt en verbonden worden door het presentatie-meubilair dat speciaal voor de expositie ontworpen is.

Maurice Mentjens’ doelstelling voor het ontwerp van de expositie was een heldere, afgewogen presentatie te creëren. De geëxposeerde objecten spelen de hoofdrol. Aangezien het budget be-perkt was, ontwierp Mentjens eenvoudige maar monumentale presentatie-objecten.

Ted Noten (1956 Swalmen, Limburg) behoort tot een van de meest eigenzinnige kunstenaars van dit moment. Zijn autonome werk is veelvuldig bekroond en opgenomen in de collecties van een groot aantal musea, waaronder het Metropolitan Museum of Art in New York, Los Angeles County Museum of Art, Victoria and Albert Museum in Londen, Stedelijk Museum Amsterdam en Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch. In 2012 werd hij door Stichting Kunstweek uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar.

TED: Ted Noten 1 maart – 19 augustus 2018, Museum aan het Vrijthof, Maastricht

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens