Maurice Mentjens

Fotografie: A. Schmitz

Voor het concept van het ontwerp van Thaiphoon verdiepte Maurice Mentjens zich in de Aziatische cultuur. Een van de aspecten van de moderne Aziatische samenleving die het meest intrigeerde, was de voor westerlingen vaak vreemde mengeling van hypermodern met traditionele, klassieke elementen.

Thaiphoon is in beeldtaal en materiaalgebruik een westerse mengeling van moderne en traditionele oosterse elementen in steeds wisselende contexten.

Traditie, religie, natuur & natuurlijke materialen versus commercie, high tech, plastic & kitsch. Boedhabeelden, een gouden kamer, een houten huis en slangenleer synergeren met een neonwand, betonnen constructies, wit glimmende wanden en gekleurd plexiglas.

Door de ingang, als van een oosterse tempel met monumentale zware houten balken en gouden mozaiekjes in de entreeruimte, betreed je de barruimte met een wand van gekleurde lichtgevende balken die langzaam van kleur veranderen, als het schijnsel van lichtreclames in Tokyo en Bangkok. De tegenoverliggende wand is geheel bekleed met slangenleer en verspringende lampen. Betonnen constructies doorklieven het gebouw en herhalen zich steeds in de verschillende ruimtes die elkaar opvolgen. De lange houten bar loopt door in de serreruimte met een inkijk in de met zwart graniet omlijste glimmend witte keuken met roestvrijstalen apparatuur.

Hierna volgt de grote restaurantruimte met rode houten tafels en moderne kuipstoelen. Ook hier de wand bekleed met exotisch slangenleer en aan de andere zijde een houten huis met een mysterieus zwart interieur. De eerste zwarte kamer is de garderobe met een magisch blauw lichtschijnsel. Daarnaast een theatraal uitgelichte houten trap gevolgd door een kleinere meer intieme zwarte restaurantruimte met een hoogglans zwart spiegelend plafond met rode plexiglazen lampen; een haast moderne variant van de rode papieren lampionnen weerspiegeld in een plafond van Japans lakwerk. Aan de achterzijde van de grote restaurantruimte bevindt zich de serreruimte met grote houten kolommen met uitzicht op de tuin, een groot glazen dak en een wand met boedhabeelden.

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens