Maurice Mentjens

Fotografie: A. Schmitz

Witloof is een restaurant met een Belgische keuken gevestigd in het historische centrum van Maastricht. Naast de typische Belgische streekgerechten serveert Witloof een keur aan Belgische bieren en ambachtelijk gemaakte producten.

Mijn denken over het concept en de vormgeving van Witloof werd gevoed door een bezoek aan Antwerpen en Gent. Wat opvalt in typische Belgische cafés en restaurants is de vaak ongerijmde mengeling van stijlen en interieur elementen. Je krijgt de indruk dat er in de loop der tijd van alles is aangebouwd en allerlei bric à brac toegevoegd. Ik wilde dit niet letterlijk vertalen naar het nieuwe interieur van Witloof. Ik heb er een eigen bewerking van gemaakt en in feite drie interieurs die typisch zijn voor de Belgische horeca in een ruimte samengevoegd. Zo ziet de entreeruimte er uit als een blokhut in de Ardennen, een boerderij of schuur op het platteland. De ruimte die volgt is wit betegeld, en heeft een strak grootstedelijk karakter en roept herinneringen op aan het oubollige interieur van een friture. Het achterste deel van het restaurant is de Salon met groen-gouden barokbehang en een vloer die op Naamse steen lijkt. De overgang van de entree naar de betegelde ruimte wordt gemarkeerd door een rode neon, symbool voor de scheidslijn tussen Vlaanderen en Wallonië of tussen het platteland en de stad, een scheidslijn die in België nog reëel aanwezig is. De rode neon is voorts ook een typisch Belgisch schijnsel langs straten en wegen van etablissementen waar madammen hun diensten aanbieden.

Naast de rode neon hangt er aan de rechterwand een gele neon die in combinatie met de zwarte wand samen de Belgische driekleur vormt.

In het witte tegel gebied staan verder drie Sanseveria’s in tegelblokken die uit de muur komen, en een witte betegelde bar. Deze bar heeft kasten, omkaderd met gouden baroklijsten als achterwand. In deze kasten staan, als in een stilleven, glazen en flessen. Vervolgens gaat deze ruimte over in de Salon, met zijn barokbehang en “Naamse” vloer. De Salon wordt d.m.v. van een wenteltrap verbonden met de kelder. Deze wenteltrap wordt afgescheiden door zwarte smeedijzeren hekken. Achter deze hekken de zwarte toiletdeuren met zichtbaar door de hartvormige openingen in de deuren het rode en gele interieur voor respectievelijk het heren en dames toilet. Deze vormen samen weer de Belgische driekleur. Tevens staan er op de deuren in zwart barokreliëf het mannelijk en vrouwelijk teken en een omgekeerd rood hart (heren) en een geel hart (dames). Deze verwijzen naar het uitgezaagde hart in oude toiletdeuren maar staan ook voor de oorspronkelijke symbolen voor mannelijk en vrouwelijk die afkomstig zijn van de astronomische symbolen voor de planeet en de god Mars ^ (de rode planeet) en de planeet en de godin Venus v . Het ene teken staat voor een rudimentaire fallus terwijl het andere gele of gouden hart staat voor vrouwelijkheid of vruchtbaarheid maar ook voor de heilige graal (Godfried van Bouillon).

De kelder, die stamt uit de late Middeleeuwen, is helemaal zwart geverfd en op de vloer hebben we zwarte tegels gelegd met in gebroken wit een neogotisch floraal motief. Dit motief wordt als het ware, in hoogglans zwart, weerspiegeld op de mat zwarte wanden. Je waant je in een nachtelijk bos of in een kapel of crypte. Dit beeld wordt nog versterkt door de zwarte kasten- wand met in zwart hoogglans heiligenbeelden en een zwarte bar of altaar. Altaar en toog waren meestal niet ver verwijderd van elkaar in het Rooms-katholieke België en hebben beide veel verwantschap niet alleen in formele maar ook in conceptuele zin. Beide hebben voor veel inspiratie en contemplatie gezorgd in de Belgische cultuur. Vandaar de prominente aanwezigheid in deze ruimte.

Maurice Mentjens
Martinusstraat 20
6123 BS Holtum, THE NETHERLANDS

P +31 (0)46 481 14 05
E info@mauricementjens.com
KvK 14044737
Provincie Limburg
design & development: Atelier Fabien

Maurice Mentjens